Idag utformas kylsystem i ishallar vanligtvis som ett indirekt system där det krävs en köldbärare vars uppgift är att transportera bort värme från ispisten. I svenska isbanor har kalciumklorid länge varit den mest använda köldbäraren. Kalciumklorid kräver dock betydligt mer pumpenergi jämfört med ammoniakvatten och är dessutom mycket korrosivt.
Det finns med andra ord många fördelar med att använda ammoniakvatten istället för kalciumklorid. Vi har i ett forskningsprojekt tillsammans med KTH tittat närmare på ammoniakvatten som köldbärare. I projektet har vi genomfört mätningar i två ishallar och gjort korrosionstester på olika material. Vår analys av data från både teori och praktik visar att ammoniakvatten bara behöver halva pumpeffekten jämfört med kalciumklorid. Korrosion vid användande av ammoniakvatten är normalt sett inget problem, bara man undviker koppar och mässing. Det man behöver tänka på vid konvertering är att undvika riktigt gamla och slitna köldbärarsystem. När det gäller förångaren kan den vara i rostfritt stål. Det innebär att investeringskostnaden blir lägre eftersom både kylsystem och pumpar blir billigare. En konvertering till ammoniakvatten kostar normalt mindre än 200 000 kronor.
Den första ispisten i Sverige med ammoniakvatten byggdes 2007 och är fortfarande i drift med bra resultat. Idag finns närmare 40 isbanor med ammoniakvatten som energieffektiv och miljövänlig köldbärare och de blir de snabbt fler.
Comments